Hozzávalók:
1 nagy fej hagyma
étolaj
1 ek pirospaprika
só
2 üveg házilag befőzött lecsó, vagy 1 kg vastag húsú paprika és 2-3 paradicsom
1 közepes cukkini
késhegynyi chili
15 dkg Dénes-Natura hajdina (natúr)
1 vörösbab konzerv (420 g)
Elkészítés:
A hagymát felszeleteljük, megdinszteljük. Hozzáadjuk a héjastól csíkokra vágott cukkinit, sózzuk, kicsit megpároljuk. Megszórjuk a fűszerpaprikával és a chilivel, ráöntjük a lecsót. Ha friss hozzávalókkal dolgozunk, akkor a felszeletelt paprikát és paradicsomot együtt feltehetjük a cukkinivel. Ha felforrt, hozzáadjuk a megmosott natúr hajdinát és 1-2 dl vizet. Fedő alatt időnként megkeverve addig főzzük, míg a hajdina megpuhul. A végén összeforraljuk a babbal. Szükség esetén pótoljuk a vizet.
Kiválóan alkalmas arra, hogy a hajdinát megszerettessük azokkal, akik eddig előítélettel voltak iránta. A lecsó ugyanis elnyomja a jellegzetes hajdinaízt, nem fő szét és ideális ehhez az ételhez.
Házi lecsó készítés
A házi lecsóbefőzés előnye, hogy az eredmény nem tartalmaz cukrot, mint a kereskedelemben kapható kész lecsók. Egyszerű, gyors és ha télen kevés időnk van, akár 30 perc alatt egészséges ebéd kerülhet az asztalunkra.
Lecsó befőzése: 10 kg paprikát megmosunk, felvágunk. Hozzáadunk kb. 2 kg felszeletelt paradicsomot és 2-3 ek sót. Ha felforrt, 10-15 percig főzzük és forrás közben jól záródó üvegekbe merítjük. Szárazgőzbe tesszük és ha kihűlt, mehet a polcra. Ha eljön a felbontás ideje, egy fej hagymát dinsztelünk, ráöntjük a lecsót és 10-15 perc alatt besűrítjük (befőzéskor viszonylag sok leve keletkezik).
Comments