Hozzávalók:
1 tasak Dénes-Natura Omega kenyérliszt (500 g)
300 g fehér liszt
2 tasak száraz élesztő (vagy 2 cs friss)
1 csapott tk cukor az élesztőhöz
80 g dió
80 g aszalt vörös áfonya
80 g kandírozott ananász kocka
80 g mazsola
1 csapott tk só
50 + 650 ml víz
Elkészítés:
Az élesztőt 50 ml langyos vízben a cukorral és 1 tk liszttel kikeverve felfuttatjuk.
A liszteket, sót és gyümölcsöket egy tálba öntjük. A felfuttatott élesztőt és a vizet hozzáadva alaposan összegyúrjuk (legalább 5 percig). Fél órát kelesztjük, majd előkészítünk két kenyérsütőformát és kibéleljük őket sütőpapírral.
A tésztát kettéválasztjuk és a két sütőformákba igazítjuk. További 30 perc kelesztés után 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk és 40-45 perc alatt készre sütjük. A sütőformából kiborítva lehúzzuk róla a sütőpapírt és rácson hagyjuk kihűlni.
+Tippek:
A recept nem véletlenül nem tartalmaz cukrot (kivéve, ami az élesztő felfuttatásához kell), mert a gyümölcsökben van annyi, amitől éppen elég édes lesz a kenyerünk.
A gyümölcs és dió aránya legalább ennyi legyen, de nyugodtan megnövelhetjük akár 100-100 grammra is.
Nagyon jól illik hozzá a kandírozott narancs- vagy citromhéj is, nyugodtan cserélgessük a gyümölcsöket ízlés szerint - vagy ami otthon éppen van.
Ha karácsonyról megmaradt aszalt vagy kandírozott gyümölcs és kissé már kiszáradt, áztassuk be hideg vízbe 1-2 órára, majd szűrjük le róla a vizet és kiválóan használhatóak lesznek gyümölcskenyérbe.
A gyümölcsöket nem jó utólag belegyúrni a már megkelt tésztába, mert nem oszlik el egyenletesen.
Comments